Ideea valorificarii avantajelor ce se pot obtine prin realizarea unor betoane cu rapoarte apa/ciment mai reduse decat cele ce se pot admite in functie de lucrabilitatea necesara pentru diferitele mijloace uzuale de compactare (prin vibrare), a condus la asimilarea unei game mai largi de procedee de punere in opera. Unul din aceste procedee este vibropresarea. Acest procedeu este aplicat pentru obtinerea unei game foarte largi de prefabricate din beton (dale, tuburi, pavele, boltati etc.). Acest procedeu este aplicat cu ajutorul unei instalatii numita vibropresa pentru beton. Vibropresa pentru beton asigura punerea in opera a betoanului cu rapoarte apa/ciment mai reduse, specifice tehnologiei de compactare prin vibrare.
Vibropresa beton asigura compactarea betoanelor foarte vartoase, prin asocierea operatiei de vibrare cu o presiune menita sa impiedice expansiunea granulelor supuse miscarii oscilante determinate de vibrare.
Betoanele folosite pentru procesul de vibropresare in vibropresa pentru beton nu se prezinta, dupa amestecare, sub forma de pasta, ci au aspectul unui pamant umed (betoane slab plastice, vartoase, foarte vartoase, cu fluiditate 0). Vibropresa pentru beton asigura acestor betoane expansiuni si miscari asemanatoare celor de pe un ciur vibrant.
La betoanele slab plastice sau chiar vartoase, apar intr-o prima faza a vibrarii zone de mortar inzestrat cu forte elastice care inglobeaza celelalte agregate si franeaza miscarea lor de expansiune sub actiunea vibratiilor. In continuare, cantitatea acestora de mortar creste si se taseaza, in timp ce agregatele se infunda in pasta, compactand-o si mai mult.
Acest fenomen se petrece mai repede la betoanele slab plastice si mai incet la cele vartoase. Este insa aproape imposibil sa se aglomereze betoanele foarte vartoase (uscate) sub forma de pasta, in afara cazului cand la vibrare se asociaza si o presiune.
|