Acasa » TehnologiiDictionar constructii

Termeni cu litera "A"

A
B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z

Absida

Plural: abside.
Terminatie semicirculara sau poligonala a partii estice a unei biserici crestine, unde se afla altarul sau cele doua extremitati de pe laturile de nord ale unei biserici de plan treflat sau triconic.

Acoperis

Acoperisul unei constructii in stil romanesc langa Slatina, Olt
( + mareste imaginea )
Plural: acoperisuri; Sinonime: acoperamant, invelis, invelitoare.
Partea superioara a unei constructii care protejeaza, in general, de precipitatii respectiva constructie. Acoperisurile sunt de doua feluri: acoperisuri tip sarpanta si acoperisuri terasate. Acoperisurile tip sarpanta sunt acoperisurile ce prezinta una sau mai multe ape, iar acoperisurile terasate sunt cele orizontale. Acoperisul tip terasa este folosit in general la blocuri si unele case cu arhitectura modernista.

Agregat

Plural: agregate.
Materiale granulare folosite la confectionarea mortarelor si betoanelor, formand scheletul rigid al acestora. Agregatul, ca material de amestec, are un rol foarte important in obtinerea mortarelor si betoanelor de calitate, acesta este componentul de masa al amestecului (80-85%). Exemple de agregate: roci de diferite tipuri, argila expandata granulata, zgura expandata, perlitul expandat, deseurile ceramice, rumegus de lemn etc.

Agregat mineral

Agregate
Agregate de balastiera (Autor: Markus Distelrath: Pixabay.com, https://goo.gl/GZzFwT)
( + mareste imaginea )
Plural: agregate; Sinonime: nisip, pietris, balast.
Materiale de constructii reprezentate prin grupare de roci minerale de diferite forme si dimensiuni ce se folosesc, in special, in obtinerea betoanelor. Aceste materiale granulare sunt de origine naturala si se extrag din rauri sau ale zone cu subsol bogat in aceste roci minerale. Cele mai importante agregate minerale sunt nisipul, pietrisul si piatra sparta (concasata).

Agregatele pentru betoane sunt materiale inerte (nisipuri - fractiunea 0-7 mm, pietrisuri - fractiunea 7-30 sau 7-70 mm sau bolovanisuri - fractiunea mai mare decat 70 mm), provenite din roci naturale si intrebuintate in starea lor naturala sau concasate.

Bibliografie:

  1. Avram C. si altii, "Rezistentele si deformatiile betonului", Editura Tehnica, Bucuresti 1971, p. 47.

Agregat concasat

Agregate concasate
Agregate concasate (piatra sparta)
( + mareste imaginea )
Plural: agregate concasate.
Agregat rezultat in urma procesului de concasare. Concasarea este sfarmarea unui material solid in bucati cu ajutorul unei masinarii speciale numite concasor. Exemplu: piatra concasata (piatra sparta).

Ajur

Ajur
Ajur (Manastirea Cernica, jud. Ilfov)
( + mareste imaginea )
Plural: ajururi.
Element arhitectural din piatra, metal, beton etc., reprezentat printr-un ornament prevazut cu perforatii pentru a permite luminii sa treaca prin acesta.

Altar

Altar
Altar
( + mareste imaginea )
Plural: altare.
Parte a unei biserici in care preotul oficiaza slujba, pozitionata in partea de rasarit a cladirii si este separata de naos prin catapetea.

Aluminos, ciment

Plural: cimenturi aluminoase.
Cimentul aluminos este un liant hidraulic de compozitie speciala, obtinut prin arderea unui amestec de calcar si bauxita. Bauxita este un trioxid de aluminiu hidratat, a carui compozitie este impurificata cu bioxid de siliciu (SiO2) si trioxid de fier (Fe2O3). Pentru fabricarea cimentului aluminos se limiteaza continutul de dioxidul de siliciu si oxidul de fier in bauxita la 6-8%, respectiv 8-10%.

Ambrazura

Ambrazura
Ambrazuri in zidul Cetatii Rasnov, jud. Brasov
( + mareste imaginea )
Plural: ambrazuri; Sinonime: fereastra, gaura, gol, ferestruica.
Ambrazura este un element arhitectural intalnit, in special, la peretii fortificati ai cetatilor si castelelor medievale. Acest element este reprezentat printr-o deschizatura in zid, o fereastra stramta, cu rol de observare a inamicului si tragere cu arme.

Amprenta

Plural: amprente.
Forma si spatiul pe care le are o constructie la sol, indiferent de inaltimea sau de aspectul exterior al acelei structuri.

Ancadrament

Ancadrament
Ancadrament
( + mareste imaginea )
Plural: ancadramente; Sinonime: cadru, centura, bordura, chenar.
Ancadramentul este un element arhitectural folosit pentru a decora deschiderile intr-un perete (usa, fereastra etc.). Ancadramentul este reprezentat de un chenar simplu sau decorat cu motive florale sau alte elemente.

Antablament

Plural: antablamente.
Antablamentul este un element arhitectural pozitionat deasupra unor coloane sau deasupra zidurilor de fatada si sustine acoperisul. Acest element este specific mai ales arhitecturii clasice si este alcatuit din alte trei elemente: arhitrava, friza si cornisa. Arhitrava reprezinta partea inferioara a antablamentului, friza - partea intermediara, iar cornisa - partea superioara

Antiurbanism

Miscare arhitecturala ce apartine modernismului timpuriu. Aceasta miscare artistica este o respingere a orasului spre beneficiul aerului rustic.
Mai mult…

Apa acoperisului

Plural: ape; Sinonime: panta.
Apa acoperisului este echivalenta cu panta acestuia. In functie de apa acoperisurile pot fi acoperisuri intr-o singura apa sau in mai multe ape.

Arc

Plural: arcuri.
Una dintre formele fundamentale in arhitectura. Un arc poate fi de doua feluri: rotunjit sau ascutit. Cel mai important avantaj al arcului este ca prin intermediul acestuia se pot executa deschideri.

Arcada

Plural: arcade; Sinonime: boltitura, arc, bolta, vuta.
Arcada este un element de arhitectura alcatuit dintr-un arc cu partea proeminenta in sus iar cu capetele sprijinite pe ziduri, stalpi, coloane sau alte elemente portante. In functie de stilul arhitecttural arcadele sunt diferite, insa reprezinta acelasi element de arhitectura.

Arc butant

Arcuri butante (Autor: Stefan Schweihofer: Pixabay.com, https://goo.gl/MBijDh)
( + mareste imaginea )
Plural: arcuri butante; Sinonime: stalp, pinten.
Este un element de arhitectura si de constructie care este reprezentat printr-un pilon de sustinere al unui perete exterior. Aceste elemente sunt specifice arhitecturii gotice si sunt de fapt continuarea la exterior a arcadelor. Prin intermediul acurilor butante se transmite catre sol incarcatura sustinuta de arcadele interioare.

Arc de triumf

Arc de triumf
Arcul de Triumf din Paris, Franta
( + mareste imaginea )
Plural: arcuri de triumf; Sinonime: poarta monumentala.
Constructie impunatoare, monumentala, in forma de arc. Scopul unei astfel de constructie este de a sarbatorii o victorie militara, trupele militare victorioase trecand pe sub arcul monumentului. Arcurile de triumf din arhitectura moderna au fost inspirate din Roma Antica. Romanii au fost primii care au construit astfel de edificii, folosite pentru a sarbatorii victoriile armatei imperiale.

Arhitect

Arhitecti romani
Arhitecti romani
( + mareste imaginea )
Plural: arhitecti.
Acest termen a suferit modificari de-a lungul istoriei. Astazi termenul de „arhitect” se refera la o persoana calificata sa proiecteze o constructie, fiind responsabila de designul si calitatea acelei constructii. In Evul Mediu, termenul „arhitect” facea referire la Dumnezeu, creatorul.

Arhitrava

Arhitrava
Arhitrava in alcatuirea antablamentului
( + mareste imaginea )
Plural: arhitrave.
Element arhitectural ce intra in alcatuirea antablamentului unei constructii, reprezinta partea inferioara a acestuia si se sprijina pe capitelul unei coloane sau pilastru sau pe un zid.
Mai mult…

Armatura

Armatura
Armatura pentru fundatie
( + mareste imaginea )
Armatura perete
Armatura pentru tencuiala
( + mareste imaginea )
Plural: armaturi.
Ansamblu de bare si sarme de otel legate intr-o anumita ordine ce se foloseste ca intaritura pentru elementele de constructie din beton. Betonul folosit impreuna cu armatura poarta denumirea de beton armat.

Atic

Atic
Schema unui atic
Plural: atice.
Segment al antablamentului ridicat deasupra cornisei ce marcheaza marginea acoperisului. La o cladire simpla aticul este segmentul peretilor exteriori ce depaseste ultimul plansu si este cuprins intre planseu si acoperis.

Atlant

Atlanti si cariatide
Atlanti si cariatide
( + mareste imaginea )
Plural: atlanti. Sinonime:statuie, stalp.
Statuie ce reprezinta un barbat care aparent depune un efort de sustinere a unui element arhitectural cum ar fi un antablament, o cornisa, un balcon, un bovindou etc. Astfel de statui preia rolul de coloana, stalp sau pilastru si sunt reprezentati, de obicei, nud sau in vesminte antice. Atalantii reprezentati prin statui femei se numesc cariatide.

Atrium

Plural: atriumuri.
In arhitectura romana, desemna o curte neacoperita, inconjurata de ziduri (in cadrul unei cladiri). In timp, termenul a capatat sensul de spatiu in interiorul unei constructii cu mai multe etaje (hotel sau cladire de birouri), cu acoperis de sticla.

Azbest

Placi de azbest
Placi de azbest
( + mareste imaginea )
Plural: azbesturi.
Material de origine minerala cu structura fibroasa si foarte rezistent la foc. Din acest material se confectioneaza tesaturi, materiale izolante, cartoane etc., toate acestea fiind produse pentru a se utiliza in locuri unde este necesara o rezistenta crescuta la foc.

Axa

Plural: axe.
Literal, linie dreapta, aplicata in arhitectura si in planificare urbana pentru traseele drepte intre camere si cladiri. Deseori asociata in expresii desemnand puterea in relatiile dintre institutii si reprezentantii acestora.

Axonometrie

Plural: axometri.
Stil de proiectare folosit in special pentru reprezentarea volumelor. Acest stil este folosit mai ales in arhitectura modernista. Planul proiectului este intors la 45° si se trag linii verticale cu directionare in sus.

A
B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Z