Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiDistanta optima intre capriori

Distanta optima intre capriori

 27 Noiembrie 2022, 15:50  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Distanta optima intre capriori
Fig. 1 - Distanta optima intre capriori

Capriorii sunt elementele liniare de rezistenta ce intra in alcatuirea unui acoperis tip sarpanta. Aceste elemente nu sunt altceva decat grinzi din lemn sau metal care constituie elemental fundamental al structurii de rezistenta pe care se descarca forta de greutate a invelitoarei acoperisului si alte forte care solicita sarpanta (elemente naturale: zapada, apa de ploaie, vant etc.).

Distanta intre capriori este calculata de catre proiectant in functie de mai multi factori: invelitoare, capriori (grosime, material etc.), arhitectura cladirii etc. Distanta intre capriori poate fi un mijloc de reglaj a valorii sarcinii de rezistenta a acoperisului. Cu cat distanta dintre capriori este mai mica cu atat valoarea sarcinii de rezistenta liniara a capriorilor este mai mare. Distanta dintre aceste elemente de sarpanta poate avea valori cuprinse intre 50 si 90 cm, acestea in functie de anumite calcule de proiectare.

Distanta intre capriori
Fig. 2 - Distanta intre capriori

Distanta optima intre capriori, practicata in constructii, este de 60 cm. Aceasta distanta se masoara intre axele longitudinale ale capriorilor, conform Fig. 1 si 2. Practicand aceasta distanta, vom putea utiliza materiale de izolatie si finisaj in conditii optime de montaj. Aceasta datorita dimensiunilor materialelor fabricate dupa anumite standarde de montaj. De exemplu, vata minerala bazaltica (tip placa) care urmeaza sa fie montata intre capriori are dimensiuni de 60 cm latime, vata minerala de sticla, produsa sub forma de sul, are 120 cm inaltime, ceea ce face ca atunci cand este taiata pe jumatate sa incapa intre capriori pentru izolatia sarpantei. Un alt exemplu este placa de gips-carton care masoara 120 cm pe latime si poate fi incadrata intre doi capriori.

Alte articole

    Adancimea de inghet

Adancimea de inghet in Romania

Adancimea de inghet sau limita de inghet este un factor […]

Mai mult…

    Adancimea minima de fundare

Adancimea minima de fundare

Adancimea minima de fundare a unei […]

Mai mult…

    Chertare capriori

Chertare capriori. Executie

Chertarea capriorilor este o operatiune care se aplica in dulgherie […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook