Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiCe este arama?

Ce este arama?

 06 Noiembrie 2021, 08:43  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Ce este arama
Fig. 1 - Obiect din arama (ceainic)

Arama este un metal utilizat la producerea conductorilor electrici (cabluri electrice) datorita conductivitatii electrice superioare. Pentru al indentifica mai bine il puteti recunoaste dupa culoarea sa rosiatica, iar daca oxideaza capata o culoare verzuie. Din arama se confectioneaza diferite obiecte de vesela, obiecte bisericesti, invelitoarea acoperisurilor bisericilor de la noi din tara etc.

Arama nu este altceva decat elementul chimic cupru (Cu), denumit "arama" in cultura romaneasca, avand origini latine. Intr-un DEX (Dictionar explicativ al limbii romane) din anul 1929, la cuvantul arama gasim urmatoarea descriere:

arama = f. 1. metal rosiatic din care se fac vase de bucatarie, caldari, sarme de telegraf; 2. (poetic) ban de arama: "anticarul culege vechea arama, ce nu mai are curs" Gr. Al. clopot: "rasunetul aramei sacre" Neor. tun: "si cand auzii glasul aramei tunatoare" Gr. Al.; 3. fire ascunsa, caracter prost (metafora luata de la banii de arama odinioara captusiti cu un strat subtire de argint sau de aur: cand se rodea aceasta patura, se vedea arama banului): "arama omului la betie s'arata" Pann; 4. pl. aramuri, vase de arama. [Lat. aeramen].
 • (Saineanu L., Dictionar universal al limbii romane, Editura "Scrisul Romanesc", 1929).

In DEX-ul zilelor noastre, cuvantul "arama" este descris astfel:

arama, (2) aramuri = s.f. 1. Metal de culoare rosiatica, extrem de maleabil, de ductil si foarte bun conductor electric; cupru. G Expr. A-si da arama pe fata = a-si arata adevaratul caracter (nemairespectand convenientele sociale, politetea). 2. Obiect facut din arama (1). Lat. *aramen (= aeramen).
 • (Simion E. si altii, Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012).

Simbolistica aramei in cultura romaneasca

In cultura romaneasca, arama are o simbolistica impresionanta. Arama este considerata metal sacru, a fost folosita la fabricarea vaselor si instrucmentelor de cult, din antichitate si pana in crestinism. Din arama erau si vasele al caror zanganit se auzea in bataia vantului in padurile sacre ale lui Zeus. Acest metal era simbolul nealterarii si al nemuririi, precum si al dreptatii neinduplecate. Dual, si deci ambivalent, este si simbolul cuprins in legenda caprioarei cu picioare de arama. El poate insemna atat despartirea de pamantul corupt, gratie acestui metal dur si sacru, cat si ingreunarea caprioarei, usoara si pura de felul ei, sub povara dorintelor pamantesti. Altfel spus, arama sugereaza fuga disperata a caprioarei neobosite, care incearca sa scape de urmarirea vanatorilor: cursa perpetua si sacra a fecioarei salbatice.

Arama este un simbol asociat cu prima varsta a fiintei, arama sugereaza puterea, violenta si rabufnarea. Arama constituie materialul instrumentelor muzicale si al obiectelor folosite in ritual. In literatura, in basme dezvolta sensul celei dintai rataciri a eroului, care trebuie sa treaca cele trei paduri (de arama, de argint si de aur). "Codrii de arama" din poemul "Calin (file din poveste)" de M. Eminescu (cel mai frumos pastel din literatura romana ce prezinta un spatiu mirific si fabulos) separa lumea reala de spatiul in care fecioara mirilor avea sa devina realitate. Arama sugereaza nu doar coloritul superb al naturii, ci si fosnetul metalic al frunzelor ori lucirea stinsa a trunchiurilor.

In "Scrisoarea III" de M. Eminescu, motivul sugereaza forta distrugatoare a atacului, duritatea loviturilor de arme, ecourile acestor lovituri auzindu-se in vazduh, ca un urias gong cosmic: "Si ca nouri de arama, si ca ropotul de grindeni/ Orizontu-ntunecindu-l, vin sageti de pretutindeni, …"

Arama mai simbolizeaza si schimbarea, recladirea lumii, asa ca in poezia lui O. Goga. Poetul patimirii nationale isi exprima dorinta de a deveni un luptator al carui cant sa devina "glasul de arama" al mucenicilor celor multi: "In suflet seamana-mi furtuna,/ Sa-l simt in matca-i cum se zbate,/ Cum tot amarul se revarsa/ Pe strunele infiorate;/ Si cum sub bolta lui aprinsa,/ In smalt de fulgere albastre,/ Incheaga-si glasul de arama:/ Cintarea patimirii noastre." ("Rugaciune").

Bibliografie
 1. Saineanu L., Dictionar universal al limbii romane, Editura "Scrisul Romanesc", 1929;
 2. Simion E. si altii, Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2012;
 3. Scribd.com, "Dictionar de motive si simboluri literare", https://bit.ly/3GXZyMw, vizitat la 6 noiembrie 2021.
Alte articole

  Lemnul de ulm

Lemnul de ulm. Caracteristici

Ulmul este o categorie de arbori de foioase ce apartine familiei Ulmaceae ce a […]

Mai mult…

  Cel mai dur lemn din lume

Cel mai dur lemn din lume

Exista o mare neclaritate pe internet in ceea ce priveste cel mai dur lemn […]

Mai mult…

  Tipuri de lemn

Tipuri de lemn de esenta tare

Atunci cand vorbim de lemn de esenta tare ne referim la lemnul provenit de la […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook