Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiNodurile lemnului si clasificarea lor

Nodurile lemnului si clasificarea lor

 23 Noiembrie 2020, 00:03  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Nodurile lemnului

Nodurile lemnului nu sunt altceva decat puncte de legatura dintre ramurile copacului si cilindrul lemnos. In dreptul fiearei ramuri din canalul medular se desparte o ramificatie, care urmeaza axa ramurii. Inelele anuale dezvoltandu-se in jurul acestei ramificatii, find insa mult mai inguste decat ale cilindrului lemnos. Din aceasta cauza ramura apare cu o alta structura si intrand ca un cep in cilindrul lemnos. Daca ramura se usuca, inelele anuale ale cilindrului lemnos o acopera, impreuna cu scoarta de pe ea, dand nastere si defectului de scoarta infundata.

Ca forma si dimensiuni, nodurile sunt foarte variate, putandu-se clasifica dupa mai multe criterii. Tinand seama de gradul lor de legatura cu trunchiul, nodurile sunt de mai multe feluri:

  • Noduri sanatoase si concrescute, care sunt tari si bine intepenite in trunchiul lemnos - nodurile tip A.
  • Noduri sanatoase si cazatoare, provenind din ramuri care s-au rupt si din cauza uscarii nodului ce se contrage si cade - noduri tip B.
  • Noduri putrede si sfaramicioase - acestea provin din ramurile rupte, insa din cauza umiditatii excesive au putrezit - noduri tip C.

Dupa dimensiuni se face o clasificare a noduroilor in:

  • puncte, noduri cu diametre mai mici de 3 mm;
  • ochiuri, cu dismetre cuprinse intre 3-5 mm;
  • noduri mici, cu diametre cuprinse intre 5-20 mm;
  • noduri mijloci, cu diametre cuprinse intre 20-40 mm;
  • noduri mari, cu diametre ce depasesc 40 mm.

Influenta dfavorabila a nodurilor asupra proprietatilor mecanice consta in faptul ca produce devierea fibrelor si micsoreaza sectiunea utila a piesei de constructie.

Dintre rezistentele mecanice cel mai puternic diminuate de prezenta nodurilor in masa lemnoasa sunt cele la compresiune paralel cu fibrele si cele la incovoiere prin soc.

Rezistenta la compresiune poate fi redusa pana la 80%, iar cea la incovoiere prin soc, cu 70%. In calculele de rezistenta se tine seama de distanta dintre noduri si distanta dintre grupurile de noduri. In functie de acestea normativele prevad rezistentele admisibile luate in procente din rezistenta admisibila pentru lemnul fara defecte.

Alte articole

    Fabricarea sticlei

Fabricarea sticlei

Procesul tehnologic in fabricarea sticlei cuprinde urmatoarele faze […]

Mai mult…

    Defecte de culoare ale lemnului

Defecte de culoare ale lemnului

Defectele de culoare ale lemnului se datoreaza […]

Mai mult…

    Punctul de topire al sticlei

Punctul de topire al sticlei

Sticla este un corp amorf obtinut prin intermediul racirii bruste […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook