Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiCe este un atic?

Ce este un atic?

 07 Noiembrie 2021, 13:45  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Ce este un atic?

Aticul este un element de constructie al acoperisului casei/cladirii, acesta face trecerea intre planseul superior (placa) si acoperis la constructiile cu acoperis tip sarpanta (acoperis cu ape), iar la constructiile cu acoperis tip terasa (fara ape) aticul este partea superioara a acoperisului - un fel de balustrada.

Din punct de vedere arhitectural, aticul este partea superioara a unei cladiri, pozitionat deasupra antablamentului, care se intinde de-a lungul fatadei si se ridica din cornisa (componenta superioara a antablamentului.

In DEX (Dictionarul explicativ), cuvantul "atic" mai are si o alta semnificatie, asa ca atentie in ce context este folosit. Pentru aceasta, in continuare, avem cateva culegeri ale semnificatiei cuvantului "atic" din mai multe DEX-uri (Dictionare explicative ale limbii romane):

atic = 1. Elemnent de arhitectura format dintr-un zid scund sau dintr-o balustrada; este asezat deasupra c o r n i s e i, cu scopul de a masca acoperisul si jgheaburile. 2. Cat scund asezat deasupra cornisei unei constructii, la nevelul fatadei sau retras, putand sa fie uneori mansardat.
  • (Joia A. si altii, Dictionar enciclopedic roman, vol. I A-C, Editura Politica, Bucuresti, 1962).
atic1 = adj. m., pl. atici; f. atica, pl. atice
atic2 = s. n., pl. atice
  • (DOOM/Dictionarul ortografic, ortoepic si morphologic al limbii romane, editia a II-a revizuita si adaugita, Editura Univers Enciclopedic Bucuresti, 2005).
atic = -a \natici, -ce, adj., s.n. \nl. adj. Caracteristic Aticii antice sau locuitorilor ei. \Frumusete antica = frumusete perfecta. \n2. Parte a unei constructii si a cornisei si menita sa marcheze acoperisul. \n3. Etaj scund situat imediat sub acoperis. attique.
  • (DEX '98 - Dictionarul explicativ al limbii romane, Academia Romana, Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan").
atic = 1) Parte a unei constructii situata deasupra cornisei pentru a masca acoperisul. 2) Etaj scund situat imediat sub acoperis.
  • (Dictionar explicativ si practic al limbbii romane).
atic = -a, atici, -e, adj. Caracteristic Aticei antice sau locuitorilor ei.
  • (Pietreanu M., Dictionar al limbii romane contemporane de uz curent, Editura Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1980).
atic = a. privitor la vechii Atenieni; sare atica, gluma delicata si fina.
  • (Dictionar universal al limbii romane, a opta editie, Revizuit si adaugit la Editia a VI-a, Saineanu L., Editura "Scrisul Romanesc", 1929).
atic = -a, atici, -ce, adj., s.n. 1. Adj. Caracteristic Aticii antice sau locuitorilor ei. G Dialect atic = dialect grec vorbit in Atica, care sta la baza limbii grecesti comune. G Frumusete atica = frumusete perfecta. 2. S.n. Parte a unei constructii situata deasupra cornisei si menita sa marcheze acoperisul. 3. S.n. Etaj scund situat imediat sub acoperis. - Din fr. attique.
  • (DEX/Dictionarul explicative al limbii romane - 2012, Simion E. si altii., Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti 2012).

In concluzie, "atic" este un cuvant utilizat in constructii pentru a face referire la partea superioara a unei cladiri, care face legatura intre acoperis si corpul cladirii. Acest cuvant vine din limba franceza de la cuvantul "attique". Dar, dupa cum am vazut, "atic" este utilizat si atunci cand ne referim la locuitorul unei regiuni a Greciei Antice.

Alte articole

    Calculul tasarii terenului

Calculul tasarii terenului de fundare

Determinarea valorii tasarii probabile a fundatiei se […]

Mai mult…

    Rindeluirea

Ce este rindeluirea?

Rindeluirea lemnului este o operatiune aplicata in dulgherie si tamplarie in […]

Mai mult…

    Plansee din beton

3 tipuri de plansee din beton

Solutionarea planseelor la lucrarile de constructii este determinata […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook