Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiConstructia casei pe cadre

Constructia casei pe cadre

 12 Mai 2019, 15:51  |   Florin Badea  |   Lucrari de constructii

Constructii pe cadre

Constructia casei pe cadre este o modalitate de ridicare a acesteia de la fundatie pana la acoperis prin intermediul elementelor portante si anume stalpi si grinzi. In aceasta situatie, constructia pe cadre consta intr-un sistem de rezistenta alcatuit din elemente verticale numite stalpi si elemente orizontale munite grinzi. Stalpii impreuna cu grinzile formeaza cadrele care sustin constructia.

Peretii executati intre cadre sunt pereti neportanti. Acesti pereti se executa din zidarie din caramida, BCA, boltari de beton, placi prefabricate de beton etc. Peretii despartitori pot fi executati si din placi prefabricate din material lemnos (PAL, OSB etc.), placi de gips-carton, panouri ceramice etc.

Executarea cadrelor se realizeaza, de obicei, din beton armat turnat monolit in cofraje demontabile sau din beton armat prefabricat. Se mai pot realiza si din lemn sau metal, insa mai rar.

Constructia casei pe cadre din beton armat

Constructia casei pe cadre din beton

Sistemul de constructie "pe cadre", dupa cum spuneam mai inainte, este cel mai utilizat. De obicei scheletul de beton armat (cadrele din beton armat) se foloseste la constructia cladirilor ce depasesc 1 etaj, insa poate fi folosit la orice tip de constructie. Scheletul se poate executa fie din beton armat monolit ce se toarna in cofraje demontabile, fie din beton armat prefabricat (alcatuit din elemente gata confectionate, care sunt montate pe santier). Elementele prefabricate folosite la constructia casei pe cadre pot fi: stalpi, grinzi, cadre intregi, fasii de planseu, panouri de planseu etc.

Constructia pe cadre din lemn

Constructia casei pe cadre din lemn

Acest sistem este utilizat la constructii care nu depasesc 1 nivel. Scheletul din lemn este alcatuit din stalpi, legati intre ei la partea superioara cu grinzi, care sustin elementele cladirii. In situatia cadrului de lemn, stalpii poarta denumirea de popi, iar grinzile de cosoroabe. De obicei, popii sunt fixati la partea inferioara pe niste grinzi orizontale numite talpi.

Cadrele de lemn alcatuite din popi, talpi si cosoroabe se intaresc cu piese de lemn inclinate denumite contrafise sau contravanturi. Aceste elemente au rolul de a impiedica deformarea cadrelor create.

Piesele cadrelor din lemn (popi, cosoroabe, talpi, contrafise) se ansambleaza intre ele cu ajutorul imbinarilor si se fixeaza cu cuie, suruburi, scoabe sau buloane.

Constructia casei pe cadre de lemn se face in general din lemn de brad, dar si din lemn de esenta tare cum ar fi stejarul.

Constructia pe cadre metalice

Constructia casei pe cadre metalice

Scheletul de rezistenta al unei case pe cadre metalice este alcatuit de asemenea din stalpi si grinzi care se confectioneaza de obicei din piese de otel profilat. Elementele acestui schelet de rezistenta (portant) se ansambleaza prin sudura, nituri, suruburi, buloane etc.

Scheletul metalic se utilizeaza in special la constructiile industriale, inas poate fi folosit si la executarea cladirilor de locuinte.

Alte articole

    Elemente de constructie

Elementele de constructie ale unei cladiri

Cladirile, in ceea ce priveste […]

Mai mult…

    Armarea grinzilor

Armarea grinzilor

Grinzile sunt componentele structurii de rezistenta a unei […]

Mai mult…

    Sarpanta din lemn

Sarpante din lemn

Ansamblul unei constructii ce acopera partea superioara a acesteia este numit acoperis […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook