Dupa 2000, casa Carol 53, devine sursa de aprovizionare a hotilor. Aceasta ajunge sa fie "curatata" de obiectele din lemn si fier, precum usile, parchetul, mobilierul, caloriferele, centrala etc., si devine un loc de adapost al oamenilor strazii. Ii cade o parte a invelitoarei acoperisului, iar odata cu infiltrarea apei se produce igrasie, se distrug tavanele, podelele si incepe sa cada tencuiala.
Starea de degradare a fost oprita in 2012, cand un grup de tineri studenti cu spirit creativ au facut demersuri serioase pentru a dezvolta un proiect cultural cu sediul in casa Carol 53. Acestia au luat legatura cu proprietarul imobilului, care locuieste in strainatate, si i-au propus programul lor cultural independent ce urma sa deruleze in casa Carol 53. Acesta este de acord cu propunerea studentilor si cu sprijinul acestuia studentii, majoritatea studenti la arhitectura, incep punerea in practica a proiectului.
Amenajarea casei Carol 53 a constat in reparatia acoperisului, curatarea partilor din lemn, debarasarea molozului si gunoaielor din interiorul si exteriorul imobilului, intarirea zidurilor, repararea ferestrelor, podelei si tualetei etc. aceste lucrari fiind executate cu fonduri minime, iar casa Carol 53 poate fi locuita, insa nu a primit o restaurare serioasa.
|