Liantii nehidraulici
Liantii nehidraulici sau liantii aerieni sunt reprezentati de toate materialele care in amestec cu apa dau o masa plastica care se intareste numai in mediul uscat. Dupa intarire acestia nu sunt stabili la actiunea apei, fapt ce se datoreaza solubilizarii partiale care determina scaderea rezistentelor mecanice.
Liantii hidraulici
Liantii hidraulici se intaresc in mediul uscat dar si in mediul umed. Dupa intarire, liantii hidraulici, sunt stabili la actiunea apei. Liantii hidraulici se clasifica in lianti clincherizati si lianti neclincherizati. Aceasta clasificare se face in funtie de compozitia materiei prime si de temperatura la care se ard.
Liantii hidraulici clincherizati se obtin dintr-un amestec de materii prime astfel dozat incat la temperatura de ardere sa apara o topitura partiala. La rece topitura devine solida si se obtine o structura compacta. Acest fenomen se numeste clincherizare iar produsul poarta denumirea de clincher.
Liantii hidraulici neclincherizati rezulta din arderea materiei prime la o temperatura inferioara aparitiei topiturilor partiale, asa ca dupa ardere produsul finit ramane poros.
Liantii hidraulici amestecati sunt liantii clincherizati si neclincherizati in care se introduc in timpul macinarii diverse adaosuri in proportie de 10-85%.
|