Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Principiul de functionare al transformatorului

Principiul de functionare al transformatorului

 26 Septembrie 2021, 18:05  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Transformatorul este un aparat a carui functionare se bazeaza pe fenomenul inductiei electromagnetice, construit pentru a primi putere electrica, in curent alternativ, sub o tensiune U1 si o intensitate I1 aplicata unui circuit numit primar si a o reda, cu aceeasi frecventa, sub o tensiune U2 si o intensitate I2 la bormele unui circuit secundar (fig. 1).

Principiul de functionare al transformatorului
Fig. 1 - Principiul de functionare al transformatorului

Transformatorul permite, deci, transformarea unei tensiuni in alta tensiune, transformare necesara pentru transportul (transferul) si distributia cu pierderi minime de energie electrica in curent alternativ.

Exemplu. La bornele circuitului primar al unui transformator se aplica, de la un alternator, tensiunea de 6 000 V. Aceasta putere da in secundar o tensiune de 120 000 V, deci o tensiune de douazeci de ori mai mare. Aceasta tensiune se aplica unei linii de transport. Pentru o putere in linie egala cu cea furnizata de alternator, intensitatea curentului va fi de douazeci de ori mai mica, deci pierderile prin efect Joule, de 400 ori mai mici, de unde rezulta posibilitatea unui transport economic de energie electrica la distante mari prin conductori subtiri.

O problema importanta a electroenergeticii este transportul cu pierderi cat mai mici a energiei electrice de la locul de producere la consumatori, pe distante mari. Pentru o anumita putere electrica de transport (P = UI), randamentul este cu atat mai mare cu cat intensitatea curentului I este mai mica si, ca urmare, tensiunea curentului U, mai mare.

In centralele electrice tensiunea produsa de alternatoare este de 6-20kV. Transportul economic necesita tensiuni foarte inalte, intre 35 kV si 400 kV. La locul de utilizare insa, energia electrica a curentului electric trebuie sa aiba o tensiune joasa, pentru a nu fi periculoasa folosirea ei curenta. Este necesara, deci, modificarea (transformarea) energiei curentului electric de o anumita tensiune in energie electrica de alta tensiune. Aceasta problema se rezolva simplu si economic numai in cazul curentului alteranativ, cu ajutorul transformatorului electric.

Exemplul de mai sus arata ca utilizarea transformatorului, la transportul energiei electrice de la locul de producere la consumatori, permite reducerea atat a pierderilor de energie cat si a cantitatii de metal necesar pentru fabricarea conductorilor care formeaza linia de transport.

Alte articole

    Generatorul de curent continuu

Generatorul de curent continuu. Functionare

Bobinele de excitatie ale polilor, parcurse de […]

Mai mult…

    Emisia termoelectrica

Emisia termoelectrica

Thomas Alva Edison (1847-1931) a aratat in anul 1884 ca materialele […]

Mai mult…

    Eroarea de paralaxa

Ce este o dioda?

In aparatele casnice si instalatiile electrice se gasesc o serie de […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook