Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Puterea calorica a metanului

Puterea calorica a metanului

 21 Noiembrie 2020, 21:45  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Puterea calorica a metanului

Metanul (CH4) este alcanul cu cea mai simpla structura chimica. Acesta a fost descoperit in anul 1778 de catre A. Volts. Datorita faptului ca Volts a descoperit metanul pe malul unor balti, acesta la numit gaz de balta. Se gaseste in stare aproape pura, in zacaminte naturale, iar regiunile din Romania, cum ar fi Copsa Mica, Bazna, Sarmasel etc., sunt foarte bogate in metan cu o puritate ridicata de 99%.

Puterea calorica a metanului este de 9.463,68 kcal/m3, 13.289 kcal/kg sau 50.000 kj/kg. Puterea calorica sau puterea calorifica reprezinta cantitatea de caldura ce este rezultata in urma procesului de ardere in totalitate a unei cantitati de combustibil. Cantitatea de combustibil poate fi exprimata in kilograme (kg) sau metri cubi (m3). De regula, puterea calorica a combustibililor se exprima in kcal/kg sau kj/kg pentru cei solizi, si in kcal/m3 sau kj/m3 pentru cei gazosi.

Metan

Combustibilii detin o cantitate relativa de apa ce le ofera o umiditate. Aproape toti combustibilii, fie ei solizi sau gazosi, detin in structura lor chimica hidrogen. Acest gaz, in urma procesului de ardere, este transformat in apa. Atat apa din umiditatea combustibililor cat si apa rezultata in urma arderii hidrogenului, se poate gasi in structura combustibililor atat in forma lichida cat si sub forma de vapori. Starea de agregare a apei din compozitia combustibililor influenteaza foarte mult calitatea de caldura. Datorita acestui fapt, se deosebesc doua tipuri de puteri calorice: puterea calorica superioara, notata Qs si puterea calorica inferioara, notata Qi.

Puterea calorica superioara este data de procesul in care vaporii de apa rezultati prin arderea combustibilului condenseaza si ofera caldura. In cazul puterii calorice inferioare, vaporii de apa rezultati nu condenseaza si nu ofera caldura.

Puterea calorica a metanului, exprimata in Mj/kg (megajouli/kilogram, 1 Mj = 1000 kj), in comparatie cu alti combustibili este data in urmatorul tabel.

Tabelul 1 - Puterea calorica a metanului in comparatie cu alte gaze

Combustibil Puterea calorica (Mj/kg)
Hidrogen
141,8
Metan
55,5
Etan
51,9
Propan
50,3
Gaz natural
50,0
Butan
49,5
Octan
47,9
Decan
47,6

Tabelul 2 - Puterea calorica a metanului in comparatie cu alti combustibili

Combustibil Puterea calorica (Mj/kg)
Metan
55,5
Benzina
47,3
Motorina
44,4
Carbuni
21
Lemn
15
Alte articole

    Puterea calorica a lemnului

Puterea calorica a lemnului pe specii

De obicei, caldura produsa de dispozitivele de incalzire […]

Mai mult…

    Efortul unitar tangential

Ce sunt fluidele?

Substantele se clasifica de obicei, din punct de vedere macroscopic […]

Mai mult…

    Efortul unitar tangential

Efortul unitar tangential

Directia eforturilor unitare interioare in jurul unui punct […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook