Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Ce este apa dura si care sunt efectele acesteia in gospodarie?

Ce este apa dura si care sunt efectele acesteia in gospodarie?

 18 Decembrie 2020, 22:36  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Ce este apa dura

Majoritatea oamenilor nu da niciodata importanta apei de la robinet sau a apei in general, nimeni nu ia in considerare atributele sale, cu exceptia faptului ca este utila atat caznic cat si fiziologic. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se confrunta indirect cu una dintre caracteristicile sale mai putin cunoscute, si anume duritatea.

Dar ce este duritatea apei? Duritatea apei nu este altceva decat cauza unei concentratii ridicate de elemente minerale, in principal calciu si magneziu, alaturi de urmele altor elemente chimice (de obicei metale) care se dizolva in mod natural in apa potabila.

Apa dura are un efect negativ asupra multor lucruri pe care le facem in fiecare zi, cum ar fi baia (dusul), spalarea rufelor, curatarea vaselor etc. Apa dura poate fi o problema indiferent de zona geografica a tarii in care locuim.

Din fericire, efectele negative ale apei dure pot fi diminuate cu instalarea unui dedurizator de apa, care elimina mineralele din apa prin utilizarea ionilor de sodiu sau potasiu in locul ionilor de calciu si magneziu. Da, exista asa ceva. Dar, cum ne dam seama de existenta duritatii apei. Cand apa este dura, noi putem observa semnele care indica cu certitudine acest lucru.

Calcar datorat duritatii apei
Efectele apei dure asupra unei baterii de baie

Deoarece exista aceste minerale cu concentratie mare in apa dura, acestea lasa pete semnificative pe suprafata cazilor, toaletelor si chiuvetelor, precum si depunerea unui strat alb sau solzi in jurul robinetilor si bateriilor (vedeti imaginea de mai sus). O solutie temporara pentru indepartarea acestor pete sau straturi depuse este aplicarea pe aceste zone a unei lavete inmuiata in otet, apoi lasati-o sa ramana cateva minute inainte de clatire, dupa care stergeti-o bine cu o carpa moale.

Calcarul depozitat pe piesele masinilor electrocasnice sunt depozite minerale care se pot acumula pe vase de cafea, oale, ceainice, sticlarie, vesela si tacamuri, care lasa urme dure, cretice, greu de indepartat. Ceea ce poate fi mai rau este cresterea depozitarii de calcar in interiorul electrocasnicelor cum ar fi masini de spalat rufe si masini de spalat vase, plus sistemul de instalatii sanitare, acestea conducand la reparatii costisitoare.

Calcarul sub forma de piatra se poate acumula pe o perioada de timp mai indelungata si poate infunda tevile, astfel incat sistemul de incalzire al unei case functioneaza mai greu pentru ca apa este blocata. De asemenea, acumularea de calcar poate afecta eficienta incalzitoarelor de apa calda si a cazanelor.

Apa dura nu numai ca face sapunurile de baie si de rufe mai putin eficiente, ci lasa si in urma un reziduu care face ca hainele sa se decoloreze, sa para gri, sa miroasa acru si sa devina aspre. In plus, folosirea apei dure pentru spalarea hainelor poate duce la uzura lor prematura.

Dedurizator pentru apa dura

Mineralele prezente in apa dura pot face pielea uscata, mancarime si descuamare, precum si pot bloca porii pielii, provocand inflamatii, cosuri sau puncte negre. Sapunul nu se dizolva bine in apa dura, lasand o pelicula lipicioasa pe piele si isi pierde proprietatea de a indeparta bacteriile si murdaria. Acest fapt face, de asemenea, parul uscat si moale.

Unul dintre semnele foarte importante ca o casa este alimentata cu apa dura este atunci cand incalzirea centrala nu functioneaza corespunzator. Apa dura poate imbatrani instalatiile termice foarte rapid, in special tipurile electrice, deoarece incalzirea apei dure accelereaza dezvoltarea calcarului in rezervor, precum si a elementelor sale de incalzire.

Problemele apei tari pot fi evitate prin utilizarea dedurizatoarelor (vedeti imaginea alaturata).

Alte articole

    Aria

Cum se calculeaza aria?

Aria reprezinta suprafata plana inchisa de o figura geometrica in plan […]

Mai mult…

    Puterea calorica a metanului

Puterea calorica a metanului

Metanul (CH4) este alcanul cu cea mai simpla structura chimica. Acesta a […]

Mai mult…

    Efortul unitar tangential

Ce sunt fluidele?

Substantele se clasifica de obicei, din punct de vedere macroscopic […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook